Pandakrant - 1 ste leerjaar

 

In het eerste leren we lezen, schrijven, rekenen en nog veel meer. 

Kom geregeld maar eens lezen wat we geleerd hebben welke avonturen we meemaakten. 

 auteurslezing: Frank Daenen

Het eerste en tweede leerjaar ging naar een auteurslezing van illustrator Frank Daenen. Hij vertelde over zijn boek het uur bij Tuur. Een leuk en grappig boekje met ook een tof fantasiedier. Het had lichaamsdelen van allemaal verschillende dieren. Wij mochten onze fantasie ook laten werken en Frank maakte er dan een tekening van. Herken jij van welke dieren deze fantasiedieren gemaakt zijn. We zongen ook nog een leuk liedje en tenslotte gingen we zelf grappige, lieve, enge, rare ... fantasiedieren tekenen. 

Liefde is.... fijne valentijn!

Valentijn... de dag van de liefde. Maar wat is liefde eigenlijk? Enkele kinderen van 't Perenboompje vertelden het.

Gefilmd door de kinderen van het tweede. 

Vanalles wat...

We hebben weer heel wat gedaan deze week. 

Tijdens de pandaraad werd beslist om met het geld uit onze klaskas, twee grijpstokken te kopen, zodat we de speelplaats kunnen opruimen. Er werden dan ook al 3 zakken afval opgeruimd, uit eigen initiatief! Maar waar moet dat afval nu? Tijd om te leren recycleren! 

Eline stelde haar hondje voor, ze had thuis wat voorbereid en vertelde ons dit samen met haar schattig hondje. 

We zijn (zoals iedere week) aan de slag gegaan met de doe-dozen, hier zijn we altijd erg enthousiast over. Dit zijn dozen, waar in vaardigheden zitten die de kinderen moeten leren vb: omgaan met gereedschap (deze keer zijn het hamers en nagels), de weg vinden op het schooldomein of kunnen werken met de klas/school maquette....

En als afsluiting van de week hebben we poppenkast gespeeld. We maakten eerst zelf leuke poppetjes en toonden deze dan aan de hand van een 'toneeltje' aan de anderen.

 

Muzische vorming: MEDIA

Na een klasgesprek over foto's, hun achtergrond, compositie, zonlicht ... gingen de kinderen aan de slag met niets meer dan een tablet en een paar wiebeloogjes. 

Ze probeerden voorwerpen tot leven te brengen. 
Het geslaagde resultaat kan je hier bewonderen.

3 Berichten

Ketnet Koekenbak

Dinsdag hebben we koekjes gebakken, woensdag hebben we de koekjes eerst ingepakt en daarna zijn we in groepjes de buurt afgegaan en hebben we ze met een grote glimlach verkocht. We hadden meer dan 100 zakjes en ze zijn allemaal verkocht! 

Heel hard bedankt aan de buurtmensen die een zakje gekocht hebben en natuurlijk ook een warme dank-je-wel aan de ouders die geholpen hebben.

We kunnen 208,7 euro schenken aan het Natuurhulpcentrum. 

 

2 Berichten

Ketnet Koekenbak

Tijdens de pandaraad kwam het idee om mee te doen met de Ketnet Koekenbak. Een leuk initiatief om tijdens de warmste week geld in te zamelen voor een goed doel. Na een brainstorming over de verschillende soorten goede doelen, werd er besloten om het geld aan het Natuurhulpcentrum in Opglabeek te geven.

De koekjes gaan we binnenkort samen met hulp van ouders bakken en nadien kunnen we in de buurt de huizen afgaan en koekjes proberen te verkopen. We willen de mensen ook wel bedanken en informeren over onze actie, dus we zijn al druk in de weer om bedankkaartjes te maken. Er worden mooie tekeningen gemaakt, maar om zoveel kaartjes te maken, is een druktechniek gemakkelijk om een grote oplage te maken. We hebben al 1 grote "stempel" gemaakt en zijn bezig om nog een paar andere te maken. 

Hopelijk kunnen we veel geld schenken aan ons goed doel en kunnen we ook eens een kijkje gaan nemen, wat ze met ons geld gaan doen.

7 Berichten

Onderzoek: technische proefjes

Statische elektriciteit

Naar aanleiding van een gesprekje, tijdens de praatronde, over vonkjes en schokken bij het uitdoen van je trui, springen op de trampoline of kussen van mama, hebben we enkele technische proefjes gedaan.

 

Groot was de verbazing dat je enkel met een ballon, papieren mannetjes kan laten springen. Of dat je met behulp van je lat en wat wrijving een papieren slang kan bezweren. We konden zelfs een waterstraal zo sturen, dat een glas dat er naast stond, gevuld werd.

 

Daarnaast probeerde we ook een lampje te laten branden en leerden we zo dat een elektrische kring altijd gesloten moet zijn als je wilt dat het lampje brandt.

 

Tenslotte waren er ook enkele 'vreemde' voorwerpen waar de kinderen het nut van mochten raden en voorstellen. Zo dachten sommigen dat een messenslijper een gereedschap was om gaatjes in de grond te doen voor zaadjes... en eigenlijk kan je dat hier prima voor gebruiken! 

meer lezen 0 Berichten

pandanieuws

Deze week was Roel jarig, de kinderen wilden het vieren. We hebben een fijn feestje gehad en lekkere popcorn gegeten. 

De Kinderen van het tweede zijn hard aan het oefenen op de getallen tot 100. We zijn ook al gestart met de telrij van 2 en hier wordt de maal- en deeltafel aan gekoppeld.

Tijdens muzisch atelier hebben we een nieuwe druktechniek geleerd. Monoprint met verschillende kleuren. Bewonder de mooie resultaten!

 

1 Berichten

Druktechnieken - hoogdruk

Hoogdruk is een techniek waarbij alles ingeïnkt wordt dat "hoger" ligt. Dit kan karton, stof, foam, touw... zijn. We plakten vanalles op een karton, inkten het in met verschillende kleuren en persten het door de wringer. Een leuke nieuwe illustratietechniek voor onze vrije teksten!

0 Berichten

knutselen met de natuur

Goele is 7 jaar geworden en dat moest gevierd worden. Ze koos ervoor om fijn te knutselen met materialen uit de natuur. Haar mama had in ons tuintje een hele natuurwinkel opgesteld, waaruit we materialen konden kiezen. We gingen aan de slag en de leuke resultaten kan je hier bekijken! 

6 Berichten

Hoeraaaa post!

Correspondentie

Correspondentie is een freinettechniek, waarbij je communiceert met een andere klas. Dit bevordert het lees- en schrijfproces op een heel natuurlijke manier. Wij schrijven dit jaar met methodeschool Ondersteboven in Leopoldsburg.

 

We kregen deze week een brief terug! Spannend! Eerst lezen we de klasbrief en daarna krijgt iedereen zijn persoonlijk briefje om te lezen. Wat leuk om elkaar beter te leren kennen! Er zat zelfs een filmpje bij, waar de kinderen een liedje voor ons zongen.

 

We zijn meteen weer aan het schrijven en tekenen gegaan. We leren goede zinnen bouwen, moeten foutjes verbeteren en letten ook op een leuke vormgeving. Hieronder zie je "work in progress". 

meer lezen 1 Berichten

pandanieuws

Toffe week!

meer lezen 0 Berichten

Goed gestart

De eerste volledige week zit er al weer op. We hebben al heel wat gedaan. 

  • Een brief geschreven naar onze correspondentieklas: we maakten een klasbrief, een persoonlijke brief, en een spelletje om ons zelf voor stellen met een foto en een zelfportret.
  • We hebben meetoefeningen gedaan met water.
  • Ella had een hele grote zonnebloem mee, deze hebben we onderzocht.
  • Lien had slijm van de kermis, dat vonden we wel tof. De dag erna hebben we zelf slijm proberen te maken van maïzena en water. Het slijm was even heel goed, maar als je te lang bleef kneden werd het hard.
  • We hebben ook een verjaardagskalender gemaakt, we moesten eerst een blad versieren met de druktechniek "marbling". Dit is een Chinese techniek om enkele druppels inkt op het water te laten vallen en daar je blad dan in te leggen. Daarna tekenden we onszelf, met prachtige resultaten!
0 Berichten